Skip to content

Tuinlog toont de schoonheid van Papa’s tuin.

Sinds de VUT mij de vrijheid gaf, is de interesse voor alles wat in mijn tuin groeit en bloeit enorm toegenomen. Samen met mijn hobby fotografie ben ik van plan zo veel mogelijk facetten van een plant, struik, ect, het gehele jaar in beeld vast te leggen. Het gevolg is een log van al mijn bevindingen in Papa’s tuin. • Categories


 • Opvallend mooie bloeiwijze Kaardebol (Dipsacus fullonum)

  Sunday 6th December 2009 om 22:34

  Latijnse naam is Dipsacus fullonum
  Nederlandse naam is Kaardebol
  Familie van de Dipsacaceae – Kaardebolfamilie

  De Kaardebol is tweejarig en wordt het tweede jaar aardig hoog wel 150 cm tot 200 cm. Het eerste jaar vormt zich een rozet van groene bladeren, die dicht tegen tegen de grond zit.
  Als men nu de plant wilt verplaatsen dan opletten,want de penwortel mag niet afbreken. De remedie is zo vroeg mogelijk de plant op de juiste plaats zetten, dan is de penwortel nog kort.
  Het tweede jaar schiet de plant snel omhoog tot ruim twee meter en bloeit in de tweede helft van de zomer met de kenmerkende raatvormige bloeiwijze.
  De bladeren zijn kruisgewijs tegenover elkaar staand en de middelste bladparen vormen samen rond de stengel een waterbekken dat na regenval lang gevuld blijft.
  Het blad heeft ook enkele stekels en de stengels zijn stevig en kantig ook bedekt met stekels. De lila bloempjes zijn klein en ongesteeld en staan bij elkaar op een hoog ineengedrongen hoofdje.
  De sierlijke bloemen zitten in kransen rondom de ovale bol (4-8 cm) en komen etagegewijs tot bloei.
  De bloei begint vanuit het midden en bloeit tegelijk naar boven en beneden. Hierdoor zijn twee bloeiende ringen te zien.
  De kaardebol produceert nectar en trekt daarom veel bijen en hommels aan.

  Na de bloei sterft de plant af, maar is zeer goed als siluet in de tuin te handhaven, maar de bloeibollen zijn zeker te gebruiken als snijbloem of droogbloem.
  De kaardebol zaait zich goed uit, kleine rozetten zijn gemakkelijk te herkennen om ze te verplaatsen of om ze aan andere tuinliefhebbers weg te geven.

  bladvoet is watervoorraad kaardebol (Dipsacus fullonum) bloeidende kaardebol (Dipsacus fullonum) uitgebloeide kaardebol (Dipsacus fullonum)

  bloemkleur: lila
  bloeivorm: sierlijke bloemen zitten in kransen rondom de ovale bol (4-8 cm) en komen etagegewijs tot bloei
  bloeitijd: juli-augustus
  hoogte: 150-200 cm
  groeiwijze: recht opgaand met vertakkende bloeistengels
  blad/loof: groen
  grondsoort: vochtige kleigrond
  licht: zon tot halfschaduw


  Tags:

  Categorie:tweejarige plant.
  trackback from your own site.  3 reacties op “Opvallend mooie bloeiwijze Kaardebol (Dipsacus fullonum)”

  1. Han Manders says:

   Hoi,

   Ik wil heel graag een (aantal) Kaardebol(len) in mijn tuin, ik weet er in het wild een paar te staan en wil het zaad darvan gebruiken om het in mijn tuin te zaaien. Weet jij hoe ik dat kan doen.

   Groetjes en alvast bedankt

   Han

  2. jan kuit says:

   Han,
   je kan na de bloei (als de roze ringen weg zijn ) de ovale bol afknippen, bewaren totdat het zaad eruit komt en dan meteen zaaien.
   Meestal staan er rondom de kaardebol kleine rozetjes van groen blad(is al uitgekomen zaad) deze voorzichtig eruit halen(let op penwortel
   maar als ze klein zijn is dat niet groot) en in je tuin plaatsen.
   Succes, lukt het niet dan hoor ik het wel
   Jan

  3. marc speybrouck says:

   Nu zijn er bij mij in de tuin(veleden maand )veel scheuten van wat,ik weet het niet uit gekomen,groene lange bladeren (rozetten,met een peenwortel aan )heb ze in alle geval wat uit gedunt,zou het kunnen dat het kaardebol is,of teunisbloem,k’zal ze in ieder geval laten staan,we zullen wel zien,,,

  Plaats uw reactie


  Vrienden van Tuinlog.nl

  • Pandora
   Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed vehicula, nunc sit amet vulputate posuere, sapien ipsum porttitor ipsum, vel mattis diam magna sed lorem.
  • Claudia's tuin
   Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed vehicula, nunc sit amet vulputate posuere, sapien ipsum porttitor ipsum, vel mattis diam magna sed lorem.
  • Willems Tuin
   Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed vehicula, nunc sit amet vulputate posuere, sapien ipsum porttitor ipsum, vel mattis diam magna sed lorem.